Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 30 september 2015

Weblog nr 21 van Albert Dragt, D66 wethouder Leusden

Periode van maandag 14 september tot en met zondag 27 september 2015

Zo, na een radiostilte van twee maanden, ga ik mijn weblogactieviteiten weer opnemen. Ik hoop dat iemand mijn stukje een beetje heeft gemist, dan schrijf ik dit weblog in ieder geval niet voor niets.

Het reces voor de raadsleden is inmiddels weer helemaal voorbij en we zitten op maandag 14 september al weer middenin de nieuwe cyclus voor de raad. De eerste Uitwisseling en Informatieavond is achter de rug. Deze week onder andere de presentatie van de concept Nota Detailhandel aan belangstellende burgers en betrokkenen. Er is een ruime belangstelling in de raadzaal en er wordt enthousiast meegepraat. De meeste aanwezigen lijken het er wel over eens dat de wereld van de detailhandel door de opkomst van internet behoorlijk aan het veranderen is. De verwachting is dat er in de toekomst minder ruimte zal zijn voor winkels. De vraag is, alleen hoe ga je dat vormgeven welke rol kan en mag de gemeente daarbij vervullen. De gemeente Leusden wil de detailhandel in de winkelcentra Hamershof, Biezenkamp en Maximaplein graag vasthouden, omdat de winkels drager zijn van de positieve beleving van de centra. Daarom willen we bepaalde vormen van detailhandel niet toestaan in het buitengebied. Aan de andere kant willen we ook ruimte geven aan nieuwe vormen zoals internetbedrijven en pick-up points. Iedereen kan zijn of haar bedenkingen of ideeën over de nota detailhandel nog inbrengen in een reactie aan de gemeente. Daarna worden de reacties verwerkt en wordt de nota aan de raad aangeboden ter besluitvorming.

Op woensdag krijgen de wethouders een sneak preview in het nieuwe gebouw Alberik in De Biezenkamp. Het lijkt er op dat twee van de vier winkelpanden op de begane grond inmiddels bijna een nieuwe bestemming hebben. De woningen (huurappartementen WSL) zijn allemaal verhuurd.

weblogalberttonvoortman

Verder deze week een overleg over de Stimuleringsprijs Ondernemend Leusden. De jury (het bestuur) nomineert voorlopig vier bedrijven voor deze prestigieuze prijs, die zal worden bekendgemaakt en uitgereikt tijdens de Herfstmanoeuvres netwerkborrel van de Rabobank op 27 oktober. Op maandag 21 september gaan we de vier de genomineerden bezoeken. Een korte kennismaking als basis voor de jurybeoordeling. De selectie van de winnaar van de prijs zal plaatsvinden via een stemprocedure waarbij alle geïnteresseerden op een van de genomineerden zijn of haar stem kan uitbrengen. Een transparante en zeer democratische verkiezing.

Op dinsdag heeft het college een heidag. Een dag buiten kantoor om eens vanuit een ander perspectief te kunnen terugkijken op eigen en elkaars functioneren. De heidag vindt plaats middenin Amersfoort, hotel de Tabaksplant. Een nuttige dag waar we op het laatst werden verrast door een genadeloze analyse van onze uiterlijke verschijning. Hier werden ons letterlijk de spiegel voorgehouden. Let in de toekomst vooral op brillen, haardracht en kleurcombinaties.

Woensdag is een fietsdag, overleg met een ondernemer in de fietsbranche en later op de dag op de fiets naar Den Treek om met de Treekertreks te oefenen in het gebruik van de ligfiets. Laten we het er op houden dat de een gemakkelijker ligt dan de ander en dat kun je op twee manieren opvatten. Op deze foto voor vertrek, zijn we allemaal nog vol goede moed.

weblogalbertfietsen

Donderdag de start van de campagne “Let’s work mate”, de campagne om werkgevers te stimuleren om mensen met een beperking in dienst te nemen. De campagne wordt georganiseerd door het Werkbedrijf Regio Amersfoort, samenwerking van de regio gemeenten, werkgevers, werknemers en het UWV. Zo’n 100 bedrijven uit de Regio Amersfoort hebben zich aangemeld voor de bijeenkomst onder leiding van ex- hockey international Tom van’t Hek in het stadion van IJsselmeervogels in Spakenburg. Het Gteam van IJsselmeervogels zorgt voor de aftrap van de campagne.

weblogalbertgvoetbal1

weblogalbertgvoetbal2
Foto’s Let’s Work mate : Saskia van Berdenis Van Berlekom

Op vrijdag mag ik de wisselbokaal van de Looptour Leusden uitreiken aan basisschool Loysderhoek. Zij heeft als team het beste gepresteerd tijdens dit driedaagse evenement met een tijdrit/loop, een ploegenetappe en een bergloop. Er zijn gele truien, groene truien en bolletjestruien te verdienen voor de beste lopers.

Op zaterdag krijgen wethouder Jan Overweg en ik een korte instructie in het fietsen met een riksja. Ondernemer Michel Kuipers van Tenuta uit winkelcentrum Maximaplein heeft met hulp van het Fonds Samenlevingsinitiatieven twee elektrisch aangedreven riksja’s mogen aanschaffen ten behoeve van het project Cycling without Age voor de bewoners van de verzorgingshuizen St. Jozef en Hamersveld.

weblogalbertrikshajan